Ta en potet...

... er som poteten, heter det. Men en potet er ikke bare en potet. Hver av de ulike sortene har sin egen smak og egenskap. De passer til ulike formål. Derfor er det greit å vite litt mer om hver sort.

ASTERIX, er den potetsorten som er mest brukt i Norge. Det er ikke så rart, da den er en veldig anvendelig potet. Den er lys rosa i skallet og har en oval form. Den har en nøytral smak, og er helt kokefast. Det vil si at den ikke koker i stykker. Asterix kan brukes til koking, baking og gratinering. Og brukes også til lefsebakst.

FOLVA, er en rundt og gul potet. Dette er også en kokefast potet, men den er mer smaksrik enn f.eks Asterix. Dette er også en "allround" potet som kan brukes til det meste. Mattips: Kjøp en sekk med spesial sorterte småpoteter, sekkene er merket SMÅ, vask dem godt og bak dem hele i oven på 250 grader, ca 20 min. Serveres med olje og grovsalt. Passer både til kjøtt- og fiskemat.

PIMPERNELL, er en god gammel potetsort som er mye brukt. Den er mest kjent for sine gode lagringsegenskaper. Så dette er en vinterpotet som blir bedre og mer smaksrik utover sesongen. Den er svært melen, så den bør helst dampes hvis du ønsker å beholde hele poteter. Den er dyp rød i skallet og har runde poteter.

 

SOLIST, er en tidligpotet som du finner i vår gårdsbutikk fra starten av juli og utover første del av høsten. Det er en hvit og rund potet, med det typiske tidligpotet-smaken. Poteten er kokefast og deilig med smak av høstens første gull.